Online Παρτίδες AGRIA INTERNATIONAL OPEN 2022

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Γιατί Ένας Μαθητής Πρέπει να Μάθει Σκάκι;


Όλοι γνωρίζουμε πως το σκάκι είναι μια πνευματική δραστηριότητα. Δεν αποτελεί ενασχόληση που σε ωθεί να γυμνάσεις το σώμα, αλλά το πνεύμα περισσότερο. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος, για τον οποίο προωθείται το σκάκι ως εξαιρετική άσκηση για μαθητές.

Έχουν δημιουργηθεί αρκετές λέσχες σκακιού, όπου οι μαθητές μπορούν να ακονίσουν το μυαλό τους και να αναμετρηθούν σε αγώνες σκάκι. Γιατί όμως είναι τόσο ωφέλιμο το σκάκι για τους μαθητές; Τι θα μπορέσει να αποκομίσει ένας μαθητής ή φοιτητής μέσα από αυτή την ενασχόλησή του;
Πρώτον, το σκάκι ενισχύει την συγκέντρωση. Είναι πολύ σημαντικό για έναν μαθητή να παραμένει συγκεντρωμένος στο έργο, με το οποίο έχει επιφορτιστεί. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να εξασκήσει την ικανότητά του να συγκεντρώνεται. Μέσα από το σκάκι θα μπορέσει να το καταφέρει αυτό. Επιπλέον, το σκάκι προωθεί την κριτική σκέψη και ενισχύει τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων. Ο μαθητής χρειάζεται να αναλύει την κάθε περίπτωση και να αποφασίζει ανάλογα με τα δεδομένα που έχει στο χέρι του την κάθε στιγμή. Αυτό μας το διδάσκει το σκάκι.
Μέσα από την ενασχόληση με το σκάκι, ο μαθητής εξασκεί και τα δύο τμήματα του εγκεφάλου του ταυτόχρονα. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά ωφέλιμο, καθώς η αφομοίωση της γνώσης απαιτεί οξυμένο νου. Μαθαίνοντας καινούριες στρατηγικές, συστήματα και φυσικά έχοντας στο μυαλό όλους τους περίπλοκους κανόνες, ο μαθητής βελτιώνει τη μνήμη του και ενισχύει την ικανότητά του για ανάγνωση και αφομοίωση της ύλης. Δε μιλάμε για στείρα παπαγαλία και για αποστήθιση χωρίς κανένα νόημα. Αντιθέτως, αναφερόμαστε στην πραγματική κατανόηση της γνώσης.
Πέρα από όλα αυτά, το σκάκι προσφέρει μία τεράστια ευκαιρία στο μαθητή να γνωρίσει τις στρατηγικές μάχης από πρώτο χέρι. Μαθαίνει πώς να αντεπεξέρχεται σε επιθέσεις και πώς να αντεπιτίθεται, πότε είναι συνετό να επιμείνει στην άμυνα και πότε αξίζει να διακινδυνεύσει για κάτι καλύτερο. Επιπρόσθετα, το σκάκι εμπλουτίζει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του μαθητή. Αυτά τα στοιχεία είναι πολύτιμα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται ο μαθητής να δημιουργήσει κάτι από την αρχή.
Εκτός από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, το σκάκι αποτελεί ένα χόμπι που μπορεί να κρατήσει μια ολόκληρη ζωή. Γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές, ενώ φέρνει πιο κοντά αυτούς που αγωνίζονται. Είναι μία πνευματική μάχη, ξεχωριστή από κάθε άλλη. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που μπορεί εύκολα ένας μαθητής να το μοιραστεί με τον πατέρα ή με τον παππού του, με τον καθηγητή ή φυσικά με τον συνομήλικό του. Δεν απαιτεί αντοχή σε επίπεδο σωματικό, αλλά κρατά το νου σε επαγρύπνηση.
Τέλος, αξίζει να τονίσουμε πως το σκάκι είναι μία εκπληκτική μορφή ποιοτικής ψυχαγωγίας. Φυσικά και είναι πολύτιμα όλα τα οφέλη που αποκομίζει κανείς από την ενασχόλησή του με το σκάκι. Όμως δεν σημαίνει αυτό ότι το σκάκι δεν μπορεί να προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και γέλιου. Ένας μαθητής με αυξημένα επίπεδα άγχους και με μειωμένο χρόνο αφιερωμένο στον εαυτό του σίγουρα θα βρει στο σκάκι μία συναρπαστική διέξοδο. Αντί να χαζεύει στην τηλεόραση ή να ασχολείται με ανούσιες δραστηριότητες, καλείται να συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου επιλέγοντας το σκάκι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σκακιστικό σας σχόλιο (Να είναι όσο το δυνατόν κόσμιο)

Ασκήσεις Τακτικής

1ο Βαλκανικό Online Διασυλλογικό Πρωτάθλημα από τον Στέλιο Λαγάρα (26-4-2020)