Online Παρτίδες AGRIA INTERNATIONAL OPEN 2022

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ «ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ» 2019 ΣΤΟ ΣΚΑΚΙ

23-24 Νοεμβρίου 2019
1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κρήτης (ΕΣΣΚ) προκηρύσσει το Ομαδικό Κύπελλο «Κρητικής Φιλίας» 2019, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Νοεμβρίου 2019.
2.ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Τους αγώνες διοργανώνει η ΕΣΣΚ, ο Δ.Ο.Π.Α.Φ.Μ.Α.Η. και η ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΑΖΙΟΥ.

3. ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ: Οι αγώνες θα γίνουν σε συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Apollonia*****, στην Αμμουδάρα Γαζίου, στο Ηράκλειο.  
4.ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Οι αγώνες θα γίνουν ανάλογα με τις συμμετοχές των ομάδων, ως εξής:
Έως 6 ομάδες με σύστημα πουλ, 5 γύρων.
Από 7 ως 12 ομάδες με ελβετικό σύστημα 5 γύρων και >12 με ελβετικό σύστημα 7 γύρων. 
Η διοργάνωση θα έχει διεθνή αξιολόγηση ράπιντ.
5.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ: Οι αγώνες θα διεξαχθούν  το Σάββατο απόγευμα στις 16.30 και την Κυριακή στις 10.00 π.μ. 
Οι γύροι το Σάββατο θα είναι 3 ή 2 γύροι, ανάλογα με τις συμμετοχές, και αντιστοίχως 3 ή 4 την Κυριακή το πρωί.
6. ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Σ.Σ.Κ. οι ομάδες δεν θα καταβάλλουν παράβολο συμμετοχής. 
7. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Η διοργάνωση θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή όλων των ομάδων της Κρήτης, εφόσον το επιθυμούν, με 1 ή και με 2 ομάδες η κάθε μία, και όλες οι ομάδες θα αγωνιστούν στο ίδιο τουρνουά. 
Θα υπάρξουν λίστες  των αθλητών των ομάδων και θα είναι ξεχωριστά για κάθε ομάδα, αν υπάρχει δεύτερη ομάδα, π.χ. ΓΑΖΙ Α και ΓΑΖΙ Β, οι οποίες πρέπει να περιλαμβάνουν 6-12 παίχτες ανά ομάδα, αναφέροντας ονοματεπώνυμο αθλητών και αρχηγό ομάδα;.
Οι λίστες αυτές θα πρέπει να έχουν σταλεί στον έφορο της ΕΣΣΚ μέχρι την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου.
Ενημερώνονται οι ομάδες ότι σε περίπτωση 2 ομάδων ενός Σωματείου θα τηρηθεί αυστηρά η λίστα των αθλητών. Οι αρχηγοί  φέρουν ευθύνη για την τήρηση της λίστας της ομάδας τους. Σε περίπτωση που αθλητής μιας ομάδας ενός Σωματείου βρεθεί να αγωνίζεται κάποιο γύρο σε άλλη ομάδα θα μηδενίζονται και οι 2 ομάδες στον συγκεκριμένο γύρο.
Καταχρηστικά και λόγω του χαρακτήρα της διοργάνωσης κάθε ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει 1 αθλητή ή αθλήτρια οποιουδήποτε άλλου Σωματείου της χώρας. 
Επίσης μια ομάδα μπορεί να περιλάβει στην σύνθεσή της μέχρι και 2 αθλητές-αθλήτριες που έχουν κάνει αίτηση μεταγραφής και θα αγωνίζονται από τον Ιανουάριο του 2020 στο Σωματείο αυτό. Βασική προϋπόθεση είναι το αρχικό (φετινό) τους Σωματείο να συναινέσει στην συμμετοχή των αθλητών στην καινούρια τους ομάδα.
8. ΔΙΑΜΟΝΗ-ΤΙΜΕΣ: Οι αθλητές και οι συνοδοί μπορούν να διαμείνουν σε 2 ξενοδοχεία, με τις εξής τιμές:
1. Στο ξενοδοχείο των αγώνων Apollonia***** στην τιμή των 38 ευρώ, κατ’ άτομο, σε 2κλινο, 3κλινο ή 4κλινο δωμάτιο. Η τιμή για το 1κλινο είναι 65 ευρώ. 
2. Στο ξενοδοχείο Vanisko*** στην τιμή των 27 ευρώ, κατ’ άτομο, σε 2κλινο, 3κλινο ή 4κλινο δωμάτιο. Η τιμή για το 1κλινο είναι 50 ευρώ. 
Σημειωτέον ότι οι διοργανωτές έχουν εξασφαλίσει την χορηγία 6 (δωρεάν) 2κλινων  δωματίων στο ξενοδοχείο Vanisko*** τα οποία θα κατανεμηθούν στις ομάδες εκτός Νομού Ηρακλείου, αν ζητηθούν. 
Η τιμή αυτή περιλαμβάνει πλήρη διατροφή, φαγητό από μπουφέ, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου βράδυ, πρωινό και μεσημεριανό την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται ο φόρος διαμονής (που ισχύει στα ξενοδοχεία όλης της χώρας) που θα πληρωθεί από του διαμένοντες κατά την άφιξη στο ξενοδοχείο και είναι ανά δωμάτιο, 1,5 ευρώ στο Vanisko*** και 4 ευρώ στο Apollonia*****.
Tα χρήματα για τις διαμονές στα ξενοδοχεία θα παραδοθούν στο Στεφανάτο Χαράλαμπο, από κάθε υπεύθυνο ομάδας,  την 1η μέρα των Αγώνων.
Οι διοργανωτές έχουν φροντίσει την ύπαρξη αρκετών δωματίων ανά ξενοδοχείο αλλά σε περίπτωση πολύ μεγάλης ζήτησης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Γι’ αυτό θα πρέπει οι ομάδες να δηλωθούν όσο γίνεται νωρίτερα.
Παρακαλούνται οι υπεύθυνοι των ομάδων να ενημερώσουν στο babisstefanatos@gmail.com μέχρι την Τρίτη 19 Noεμβρίου 2019 για τον αριθμό και τα ονόματα ανά δωμάτιο για να δηλωθούν στο ξενοδοχείο.
9.ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ: Οι ομάδες θα αγωνιστούν με 6-μελείς συνθέσεις, με τη συμμετοχή υποχρεωτικά μιας σκακίστριας, νεάνιδας ή γυναίκας στην 6η σκακιέρα. 
Η κατάταξη σε όλες τις σκακιέρες θα είναι με σειρά τα κριτήρια: α) φθίνουσα σειρά διεθνούς έλο ράπιντ, β) φθίνουσα σειρά απλού διεθνούς έλο, γ) φθίνουσα σειρά απλού ελληνικού έλο. 
Η αναγραφή των ονομάτων θα είναι με λατινικούς χαρακτήρες, λόγω της διεθνούς αξιολόγησης.
Οι υπεύθυνοι των ομάδων πρέπει να αποστείλουν μέχρι Τρίτη 19 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. την πιθανότερη σύνθεση της ομάδας τους για τον 1ο γύρο, για να βγει ο μέσος όρος του elo κάθε ομάδας. Αν δεν σταλεί η πιθανή σύνθεση η ομάδα θα έχει μέσο όρο elo το μέσο όρο των 6 πρώτων παιχτών (με την ύπαρξη μιας γυναίκας, αυτής με το πρώτο elo), από την αρχική λίστα    
10. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Στεφανάτος Χαράλαμπος (επικεφαλής διαιτησίας), Παπαθανασίου Παναγιώτης, Μιχαηλίδη Αφροδίτη 
11. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ: Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και ο χρόνος σκέψης είναι, για κάθε παίκτη, 20 λεπτά. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο παίκτης, παίρνει ακόμη δέκα δευτερόλεπτα (15”) χρόνου σκέψης».
12. ΧΡΩΜΑΤΑ: Η ομάδα που παίζει “εντός έδρας” έχει τα λευκά στην 1η, 3η και 5η σκακιέρα και η ομάδα “εκτός έδρας” έχει τα λευκά στη 2η, 4η και 6η σκακιέρα αντίστοιχα.
13. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ: Σε κάθε συνάντηση η νίκη βαθμολογείται με 2 βαθμούς, η ισοπαλία με 1 βαθμό, και η ήττα με 0 βαθμούς. Η ήττα χωρίς αγώνα τιμωρείται με αφαίρεση ενός βαθμού (-1). Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. 
Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 2 βαθμούς (σύνολο πόντων 5,5-0). 
Η ομάδα που παίρνει το “ΒΥΕ” σε ελβετικό σύστημα θεωρείται ότι κέρδισε χωρίς αγώνα παίρνει 2 βαθμούς αλλά μόνο 3,5 πόντους.
14.ΑΡΧΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑΣ: Σε κάθε συνάντηση η ομάδα ορίζει έναν «Αρχηγό Ομάδας», που μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους παίκτες της, ο οποίος 15 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα παραδίνει γραπτά τη σύνθεση της ομάδας του στον διαιτητή της συνάντησης. 
Η σύνθεση που έχει ήδη παραδοθεί δεν μπορεί να τροποποιηθεί. Αν σε κάποιο αγώνα δεν παραδοθεί στον προκαθορισμένο χρόνο η σύνθεση θεωρείται ότι η ομάδα αγωνίζεται με τη σύνθεση του τελευταίου γύρου.
15. ΙΣΟΒΑΘΜΙΑ:  
Σε περίπτωση ισοβαθμίας ακολουθούνται κριτήρια που προβλέπονται από τον Κανονισμό Αγώνων της ΕΣΟ. Συγκεκριμένα, όλες οι θέσεις καθορίζονται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:
α) Βαθμοί
β) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων (αν έχουν αγωνιστεί όλες μεταξύ τους).
γ) Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων που έχουν δώσει οι ομάδες. 
δ)Κατά σειρά, οι συνολικοί πόντοι σε όλους τους αγώνες της 1ης σκακιέρας, της 2ης σκακιέρας, της 3ης σκακιέρας, κ.ο.κ.
ε) 1. Αν  μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων έχουμε ξανά ισοβαθμία δύο ομάδων τότε θα γίνει αγώνας «ξαφνικού θανάτου» (sudden death game) οι κανόνες του οποίου ορίζονται ως εξής:
Αγώνας με χρόνο σκέψης 5 λεπτά και 3΄΄ μπόνους, ανά σκακιστή (τα χρώματα καθορίζονται με κλήρωση). Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το κριτήριο Βερολίνου: Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 12 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 11 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 10 κ.ο.κ. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψη. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.
16. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ: Ενστάσεις εναντίον των αποφάσεων κάποιου Διαιτητή υποβάλλονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΣΟ, μέχρι 30 λεπτά μετά τη λήξη των αγώνων. Το ύψος του παραβόλου ορίζεται στα 90 ευρώ. Η ένσταση θα εκδικάζεται εντός 1 ώρας, από την επιτροπή ενστάσεων της Ε.Σ.Σ.Κ.
Την Επιτροπή ενστάσεων της Διοργάνωσης θα αποτελούν τα μέλη της επιτροπής ενστάσεων της ΤΕΔ Κρήτης, δηλαδή οι Λογοθέτης Σωτήρης, Μυλωνάκης Γεώργιος και Μαγουλιανός Γεώργιος.
17. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ: Οι μετακινήσεις των αθλητών και συνοδών από όλους τους αθλητές και συνοδούς, όλων των ομάδων, θα γίνουν με δικά τους μεταφορικά μέσα, με ευθύνη των ιδίων.
18. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ-ΕΠΑΘΛΑ: 
Κύπελλα για τις 3 πρώτες νικήτριες ομάδες.
Μετάλλια για δέκα (10) παίχτες για κάθε μια από τις τρεις πρώτες ομάδες.
19. ΓΕΝΙΚΑ: Η ΕΣΣΚ διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει έλεγχο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής υποβοήθησης (Anti cheating measures) σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες σύστασης της ΕΣΟ και της FIDE.
Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη, ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

Ο Έφορος Αγώνων     
                                                      
Στεφανάτος  Χαράλαμπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σκακιστικό σας σχόλιο (Να είναι όσο το δυνατόν κόσμιο)

Ασκήσεις Τακτικής

1ο Βαλκανικό Online Διασυλλογικό Πρωτάθλημα από τον Στέλιο Λαγάρα (26-4-2020)