Online Παρτίδες AGRIA INTERNATIONAL OPEN 2022

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2018 (ΔΗΜΟΤΙΚΑ – ΓΥΜΝΑΣΙΑ – ΛΥΚΕΙΑ)

Κυριακή 15/04/2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Κυπριακή Σκακιστική Ομοσπονδία σε συνεργασία με το Σκακιστικό Όμιλο Αμμοχώστου και με το Ιδιωτικό Σχολειό Xenion, προκηρύσσει τα «Παγκύπρια Σκακιστικά Πρωταθλήματα Σχολείων» που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στις 15 Απριλίου 2018, στο ιδιωτικό σχολείο «Xenion» στο Παραλίμνι ως ακολούθως:

-Πρωτάθλημα Δημοτικών Σχολείων
-Πρωτάθλημα Γυμνασίων
-Πρωτάθλημα Λυκείων (τα 7τάξεα ιδιωτικά σχολεία 4η – 7η τάξη)
Κάθε σχολείο θα δικαιούται να συμμετάσχει με μία ομάδα σε κάθε κατηγορία αποτελούμενη από 4 σκακιστές (και έναν αναπληρωματικό εάν επιθυμούν). Σε κάθε γύρο θα αγωνίζονται 4 μαθητές από κάθε ομάδα.
Η κάθε ομάδα για να μπορεί να συμμετάσχει θα πρέπει να αποτελείται μόνο από μαθητές του σχολείου της οι οποίοι δεν πρέπει να είναι γραμμένοι σε οποιανδήποτε ξένη σκακιστική ομοσπονδία ως εκ τούτου οι συμμετοχές θα συνοδεύονται με σχετική βεβαίωση υπογεγραμμένη από τη διεύθυνση του σχολείου.
Κάθε ομάδα θα ήταν καλό να συνοδεύεται από κάποιο εκπαιδευτικό ή γονέα ο οποίος θα μπορεί να είναι και ο αρχηγός της ομάδας. Κατά την προετοιμασία των ομάδων μπορεί να ζητηθεί σχετική βοήθεια από την ομοσπονδία ή τους κατά τόπους σκακιστικούς ομίλους.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
Τέλος συμμετοχών σχολείων Σάββατο 31/03/2018 22:00
Τέλος ονομαστικών δηλώσεων μαθητών που αποτελούν τις ομάδες Σάββατο 6/04/2018 22:00
Προσέλευση ομάδων-επιβεβαίωση Κυριακή 15/04/2018 10:15
Τελετή Έναρξης Κυριακή 15/04/2018 10:45
1ος Γύρος Κυριακή 15/04/2018 11:00
2ος Γύρος Κυριακή 15/04/2018 12:00
3ος Γύρος Κυριακή 15/04/2018 13:00
Διάλειμμα Κυριακή 15/04/2018 14:00
4ος Γύρος Κυριακή 15/04/2018 14:30
5ος Γύρος Κυριακή 15/04/2018 15:30
6ος Γύρος Κυριακή 15/04/2018 16:30
7ος Γύρος Κυριακή 15/04/2018 17:30
Τελετή Λήξης Κυριακή 15/04/2018 18:30
ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
1. Χρόνος σκέψης για κάθε σκακιστή θα είναι 25 λεπτά για όλες τις κινήσεις. Θα υπάρξει επιπλέον αύξηση 5 δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση που ολοκληρώνεται, από την πρώτη κίνηση της παρτίδας.
2. Η καταγραφή των κινήσεων είναι προαιρετική. Οι σκακιστές που επιθυμούν να καταγράφουν τις κινήσεις τους θα μπορούν να ζητήσουν από το διαιτητή, ειδικό παρτιδόφυλο, πριν την έναρξη του κάθε γύρου.
3. Σε καμία περίπτωση για κανένα αγώνα δεν θα δίνεται αναβολή και το πρόγραμμα θα τηρείται αυστηρά. Εάν ένας σκακιστής δεν παρουσιαστεί στην έναρξη του αγώνα, το χρονόμετρο του θα ξεκινήσει κανονικά.
4. Κινητά τηλέφωνα ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές δεν θα επιτρέπονται εντός του αγωνιστικού χώρου. Παράβαση του κανονισμού αυτού θα σημαίνει αυτόματο μηδενισμό του σκακιστή που έκανε την παράβαση.
5. Η αρχική σειρά των παικτών κάθε ομάδας θα πρέπει να δηλωθεί στο έντυπο συμμετοχών, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την έναρξη του πρώτου γύρου, από τον αρχηγό της κάθε ομάδας και θα παραμείνει έτσι μέχρι και την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.
6. Πριν την κλήρωση του κάθε γύρου ο αρχηγός κάθε ομάδας θα πρέπει να δηλώσει τους 4 σκακιστές με τους οποίους θα αγωνιστεί για το συγκεκριμένο γύρο στο ειδικό έντυπο της
αγωνιστικής, τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την έναρξη του γύρου. Εάν υπάρξει παράλειψη από μέρους του αρχηγού της ομάδας θα θεωρείται αυτόματα ότι η σύνθεση της ομάδας θα αποτελείται από τους πρώτους 6 σκακιστές της αρχικής σειράς που δηλώθηκε η ομάδα.
7. Θα τηρηθούν οι κανονισμοί της FIDE και της ΚΥΣΟ για αγώνες «Rapid».
ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΟΜΑΔΩΝ – ΑΡΣΗ ΙΣΟΑΘΜΙΑΣ (ROUND ROBIN)
Η τελική κατάταξη των ομάδων θα καθορισθεί σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια:
1. Match Points – Δηλαδή για κάθε ομάδα το άθροισμα των βαθμών της ομάδας, για νίκη 2 βαθμοί, ισοπαλία 1 βαθμός και ήττα 0 βαθμοί.
2. Game Points – Δηλαδή για κάθε ομάδα το άθροισμα των βαθμών όλων των παικτών της ομάδας, για νίκη 1 βαθμός, ισοπαλία ½ βαθμός και ήττα 0 βαθμοί.
3. Direct Encounter – Ο αγώνας μεταξύ των ομάδων που ισοβάθμησαν.
4. Το σύστημα Sonnebron-Berger – Το σύνολο των βαθμών των αντιπάλων που κέρδισε κάποιος και των μισών βαθμών των αντιπάλων με τους οποίους εξήλθε ισόπαλος.
Τα τελικά κριτήρια ισοβαθμίας θα ανακοινωθούν πριν την έναρξη του πρωταθλήματος όταν η Οργανωτική Επιτροπή θα έχει τον τελικό αριθμό των ομάδων που θα συμμετάσχουν και το τελικό φόρματ που θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα.
ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Η απόφαση του Επικεφαλής Διαιτητή θα είναι τελική.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ – ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ – ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Την ευθύνη της διοργάνωσης ανέλαβε ο Σκακιστικός Όμιλος Αμμοχώστου με πρωτοβουλία του προέδρου του, κ. Πήγασιου Χατζηνικολάου. Υπεύθυνος Πρωταθλήματος & Επικεφαλής Διαιτητής ορίστηκε ο Έφορος Αγώνων της ΚΥΣΟ κ. Μαρκ Μπραΐαν.
Οι Βοηθοί-Διαιτητές θα διορισθούν από τους διοργανωτές πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΠΑΡΑΒΟΛΟ
Το παράβολο συμμετοχής ορίστηκε στα €10 ευρώ ανά ομάδα και θα πρέπει να καταβληθεί πριν την έναρξη των αγώνων (κατά την επιβεβαίωση των ομάδων).
Όλα τα σχολεία που θα λάβουν μέρος θα πρέπει να δηλώσουν τα ονόματα των παικτών κάθε ομάδας σε ειδικό έντυπο δήλωσης συμμετοχής, το αργότερο μέχρι τις 6 Απριλίου 2018, στην ηλεκτρονική διεύθυνση mouflonchess@yahoo.com.
ΕΠΑΘΛΑ
Θα απονεμηθούν βαρύτιμα έπαθλα στις 3 πρώτες νικήτριες ομάδες κάθε κατηγορίας.
ΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΡΟΦΗΜΑΤΑ
Θα υπάρχουν ροφήματα για όλους τους σκακιστές που θα λάβουν μέρος καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων. Μετά τον 3ο γύρο θα υπάρχει μικρό διάλειμμα .
ΑΛΛΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ FIDE & ΚΥΣΟ
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ
1. Δεν επιτρέπεται η ανάλυση των παρτίδων εντός της αίθουσας που διεξάγονται οι αγώνες.
2. Δεν επιτρέπεται στους σκακιστές να εξέλθουν της αίθουσας διεξαγωγής των αγώνων χωρίς σοβαρό λόγο και χωρίς την άδεια του διαιτητή.
3. Όσο η παρτίδα είναι σε εξέλιξη, ένας σκακιστής μπορεί να μιλήσει μόνο στο διαιτητή ή στον αντίπαλό του όπως προνοείται στους επίσημους κανονισμούς.
4. Όλες οι καταγγελίες σχετικά με τη συμπεριφορά σκακιστών θα πρέπει να γίνονται από τον αρχηγό της ομάδας προς το διαιτητή και όχι απευθείας από τους σκακιστές.
5. Απαγορεύεται στους σκακιστές να αποσπούν την προσοχή ή να ενοχλούν τον αντίπαλό του ή άλλο σκακιστή με οποιοδήποτε τρόπο.
6. Άρνηση σκακιστή να συμμορφωθεί με τους Κανονισμούς θα τιμωρείται με μηδενισμό.
Ο διαιτητής θα αποφασίσει για τη βαθμολογία του αντιπάλου.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
1. Κάθε φορά που ο αρχηγός της ομάδας θέλει να μιλήσει σε ένα από τους σκακιστές της ομάδας του θα πρέπει να το πράττει μέσω του διαιτητή χρησιμοποιώντας γλώσσα που ο διαιτητής μπορεί να καταλαβαίνει.
2. Ο Αρχηγός έχει το δικαίωμα να συμβουλεύει τους σκακιστές της ομάδας του για να κάνει ή να δεχτεί μια πρόταση ισοπαλίας ή να εγκαταλείψει την παρτίδα. Δεν επιτρέπεται σε αρχηγό ομάδας να δίνει πληροφορίες σχετικά με τη θέση στη σκακιέρα ή/και το χρόνο στο ρολόι αλλά ούτε να συμβουλεύεται οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ή/και υπολογιστή, σχετικά με την παρτίδα. Ο αρχηγός ομάδας θα πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε παρέμβαση κατά τη διάρκεια της παρτίδας.
3. Οι σκακιστές υπόκεινται στις ίδιες απαγορεύσεις. Ένας σκακιστής πρέπει να έχει τον τελικό λόγο όσο αφορά τη διεξαγωγή της δικής του παρτίδας. Αν και η συμβουλή του Αρχηγού πρέπει να βαρύνει ως προς την τελική απόφαση του σκακιστή, ο σκακιστής δεν είναι υποχρεωμένος να δεχτεί τη συμβουλή του Αρχηγού της ομάδας του. Ομοίως, ο αρχηγός δεν μπορεί να ενεργεί εξ’ ονόματος ενός σκακιστή και της παρτίδας του χωρίς τη γνώση και τη συγκατάθεση του ιδίου του σκακιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σκακιστικό σας σχόλιο (Να είναι όσο το δυνατόν κόσμιο)

Ασκήσεις Τακτικής

1ο Βαλκανικό Online Διασυλλογικό Πρωτάθλημα από τον Στέλιο Λαγάρα (26-4-2020)