Σάββατο, 5 Μαΐου 2018

5ο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι στην Αρτέμιδα

13/05/2018


Ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος «Η ΑΡΤΕΜΙΣ» και η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων, προκηρύσσουν το 5ο Σχολικό Ατομικό Πρωτάθλημα Σκάκι, για μαθητές και μαθήτριες Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος.

Οργανωτική Επιτροπή:
Μιχαηλίδης Νίκος (Αντιπρόεδρος Αθλητικού Οργανισμού)
Παλαβός Παναγιώτης (Πρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων)
Μπουγιούκος Θοδωρής (Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Λυκείου)
Κατσίκα Λίτσα (Αντιπρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων)
Τραγέλη Μαρία
Διεύθυνση Αγώνων:
Διευθυντής Αγώνων ορίζεται ο κ. Μιχαηλίδης Νίκος (Αντιπρόεδρος Α.Ο.)
Επικεφαλής Διαιτητής:
Επικεφαλής Διαιτητής ορίζεται o κ. Παύλος Δευτεραίος (Διεθνής Διαιτητής)
Χώρος και Ημερομηνία Αγώνων:
Οι αγώνες θα διεξαχθούν την Κυριακή 13 Μαΐου 2018. Ο χώρος διεξαγωγής των αγώνων θα είναι το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος, Σπετσών και Θεμιστοκλέους, Αρτέμιδα.
Δικαίωμα Συμμετοχής:
έχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος.
Δηλώσεις συμμετοχής:
Οι συμμετέχοντες οφείλουν να δηλώσουν την αίτηση συμμετοχής τους έως και τρεις ημέρες προ της ημερομηνίας των αγώνων (Πέμπτη 10/05/2018) στα σχολεία τους, καθώς επίσης και στον Διευθυντή αγώνων στο 6984632513. Θα υπάρχει δυνατότητα να γίνουν δηλώσεις συμμετοχής και την Κυριακή 13 Μαΐου στην γραμματεία των αγώνων μέχρι τις 16:30 μ.μ.
Ώρα προσέλευσης και επιβεβαίωση συμμετοχής στη γραμματεία 15:30 μμ. μέχρι 16:30 μμ.
Όσοι προσέλθουν μετά τις 16:30 μμ θα αγωνιστούν από το 2ο γύρο.
Ώρα Έναρξης: 17:00 μ.μ
Σύστημα Αγώνων:
Οι μαθητές θα αγωνιστούν σε έναν όμιλο για κάθε τάξη στο Δημοτικό και σε έναν όμιλο για τα Γυμνάσια και Λύκεια αντίστοιχα, με Ελβετικό σύστημα πέντε (5) γύρων. Σε περίπτωση συμμετοχής 5 ή 6 μαθητών σε μία κατηγορία θα αγωνιστούν με απλό σύστημα Πουλ και σε περίπτωση 4 μαθητών με διπλό σύστημα Πουλ. Σε περίπτωση τριών ή λιγότερων συμμετοχών η κατηγορία συνενώνεται με την αμέσως επόμενη ηλικιακά κατηγορία. Η αρχική κατάταξη θα γίνει κατά αλφαβητική σειρά.
Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 9 κατηγορίες:
Μαθητές – Μαθήτριες Νηπιαγωγείων
Μαθητές – Μαθήτριες Α’ Τάξης Δημοτικού
Μαθητές – Μαθήτριες Β’ Τάξης Δημοτικού
Μαθητές – Μαθήτριες Γ’ Τάξης Δημοτικού
Μαθητές – Μαθήτριες Δ’ Τάξης Δημοτικού
Μαθητές – Μαθήτριες Ε’ Τάξης Δημοτικού
Μαθητές – Μαθήτριες ΣΤ’ Τάξης Δημοτικού
Μαθητές – Μαθήτριες Γυμνασίου
Μαθητές – Μαθήτριες Λυκείου
Κριτήρια Άρσης Ισοβαθμίας:
A. Για ελβετικό σύστημα θα ισχύσουν τα εξής κριτήρια κατά σειρά:
1. Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
2. Το κριτήριο Μπούχολτζ cut-1 (βαθμοί αντιπάλων εξαιρουμένου του χαμηλότερου)
3. Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων)
4. Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
Β. Για Κυκλικό συστήμα (round robin) θα ισχύσουν τα εξής κριτήρια κατά σειρά:
1. Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισοβάθμων
2. Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
3. Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα
4. Το σύστημα Κόγια (αριθμός βαθμών εναντίων αντιπάλων με ποσοστό > 50%)
Διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του Μπούχολτζ ή του Μπέργκερ θα γίνει εφαρμογή του “virtual opponent”.
Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων, διατηρείται η ισοβαθμία ανάμεσα σε 2 συμμετέχοντες, σε κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, τότε θα διεξαχθεί (έως 20 λεπτά μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου) διπλός αγώνας μπαράζ μεταξύ των ισόβαθμων (τα χρώματα του 1ου αγώνα καθορίζονται με κλήρωση), με χρόνο σκέψης 5 λεπτά και επαύξηση 3 δευτερολέπτων ανά κίνηση για κάθε σκακιστή.Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα διεξαχθεί αγώνας «ξαφνικού θανάτου», κατά τα πρότυπα των κανονισμών που ισχύουν για το παγκόσμιο κύπελλο της FIDE, με χρόνο σκέψης 5 λεπτά για τα λευκά και 4 λεπτά για τα μαύρα. Μετά την 60η κίνηση υπάρχει επαύξηση 3 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για κάθε σκακιστή. Ο καθορισμός του χρώματος (λευκά ή μαύρα) γίνεται με κλήρωση (ο νικητής της κλήρωσης επιλέγει χρώμα). Αν και αυτός ο αγώνας λήξει ισόπαλος, για την άρση της ισοβαθμίας νικητής ανακηρύσσεται ο σκακιστής-στρια που αγωνίστηκε με τα μαύρα. Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων α,β και γ προκύψει ισοβαθμία σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των 3 πρώτων, οι αθλητές ανακηρύσσονται ισόβαθμοι.
Χρόνος Σκέψης:
Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε δεκαπέντε (15) λεπτά της ώρας για ολόκληρη την παρτίδα για κάθε παίκτη/ παίκτρια. Σε περίπτωση, κατά την οποία δεν επαρκούν τα διαθέσιμα χρονόμετρα για όλους τους ομίλους και όλες τις παρτίδες, θα χρησιμοποιούνται στις παρτίδες, οι οποίες δε θα έχουν τελειώσει μετά από είκοσι (20) λεπτά της ώρας μετά από την έναρξη του τρέχοντος γύρου. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος σκέψης θα είναι πέντε (5) λεπτά της ώρας για την ολοκλήρωση της παρτίδας για κάθε παίκτη/ παίκτρια.
Η έναρξη του κάθε επόμενου γύρου ανά τάξη θα πραγματοποιείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προηγουμένου και την ανακοίνωση της κλήρωσης από τους διαιτητές. Οι αγωνιζόμενοι οφείλουν να μην απομακρύνονται από το χώρο αγώνων και να ανταποκρίνονται στις σχετικές ανακοινώσεις. Σκακιστης/τρια που δεν έχει προσέλθει 10 λεπτά μετά την έναρξη του γύρου θα χάνει την παρτίδα.
Διαιτησία – Ενστάσεις:
Οι διαιτητές της διοργάνωσης θα οριστούν από την Τοπική Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΣΣΝΑ.
Οι ενστάσεις εκδικάζονται από τριμελή επιτροπή που θα ορίσει η Οργανωτική Επιτροπή.
Διευκρινίζεται ότι όλες οι κληρώσεις γίνονται με το εγκεκριμένο από τη FIDE πρόγραμμα κληρώσεων και κατά συνέπεια δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις που αφορούν θέματα κληρώσεων
Κανονισμοί Αγώνων
Θα ισχύσουν οι Κανονισµοί της Ε.Σ.Ο. και της FIDE.
Τονίζεται ότι ειδικά για την αντικανονική κίνηση, μηδενισμός επέρχεται μετά την τέλεση για δεύτερη φορά αντικανονικής κίνησης.
Απονομές – Βραβεύσεις – Έπαθλα
Θα βραβευθούν με μετάλλιο οι τρεις πρώτοι νικητές και το πρώτο κορίτσι κάθε τάξης.
Μαθητής/μαθήτρια που δικαιούται περισσότερων από ένα (1) μεταλλίων, βραβεύεται με όλα τα μετάλλια, των οποίων δικαιούται.
Θα απονεμηθούν αναμνηστικοί έπαινοι σε όλους / όλες τους συμμετέχοντες μαθητές/τριες.
Διάφορα:
Επισημαίνεται ότι οι μαθητές θα αγωνιστούν απομονωμένοι από τους συνοδούς τους σε ιδιαίτερο χώρο (αίθουσα διδασκαλίας) για κάθε κατηγορία ή σε κοινό χώρο για όλους τους ομίλους, στον οποίο θα απαγορεύεται η είσοδος κάθε αναρμοδίου. Με την άφιξη των μαθητών και συνοδών στο χώρο των αγώνων θα κατευθυνθούν στη Γραμματεία όπου θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την συμμετοχή τους ή να δηλώσουν συμμετοχή (ως τις 16:00, εάν δεν έχουν δηλώσει). Στη συνέχεια θα γίνουν οι κληρώσεις και οι μαθητές θα οδηγηθούν στο χώρο διεξαγωγής των αγώνων. Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους Κανονισμούς της FIDE και της Ε.Σ.Ο. καθώς και για κάθε έκτακτο περιστατικό, αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο Διευθυντής των αγώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου