Αν σας αρέσει το blog μου και θέλετε, στηρίξτε το με οποιοδήποτε ποσό με ένα κλικ στο Donate

Online Παρτίδες AGRIA INTERNATIONAL OPEN 2022

If you like my blog and want to, support it with any amount by clicking on Donate

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Το σκάκι καταπολεμά τη μοναξιά με τη βοήθεια της τεχνολογίας



    Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει βοηθήσει πολλά αθλήματα που είτε δεν ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλή είτε δεν ήταν γνωστά στον κόσμο. Παιχνίδια που βρίσκονταν στην αφάνεια ή είχαν ξεχαστεί, έχουν έρθει στο προσκήνιο και έχουν γίνει πολύ αγαπητά στο ευρύ κοινό. Πλατφόρμες όπως το Twitch έχουν καταφέρει να βοηθήσουν αθλήματα όπως τα eSports να αναπτυχθούν και να βρουν απήχηση στον κόσμο, νεαρό ή μεγαλύτερης ηλικίας.
    Πλέον, σειρά έχει πάρει ένα από τα αρχαιότερα και πιο παραδοσιακά παιχνίδια της Ιστορίας, το σκάκι, που έχει αρχίσει να κερδίζει και πάλι την αναγνώριση που του αρμόζει. Οι πραγματικές προοπτικές ενός τόσο σπουδαίου σπορ είναι τεράστιες, ανεξάρτητα αν κάποιος παίζει σκάκι για ανταγωνιστικούς λόγους ή απλώς για τη διασκέδασή του. Σημασία έχει ότι πλέον οι υπηρεσίες streaming έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε (μεταφορικά και κυριολεκτικά) τα πράγματα, αφού αποτελούν βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας. Ιδίως στις μικρότερες ηλικίες, καθώς οι νεότεροι συνάνθρωποί μας αναζητούν νέους τρόπους για να διασκεδάζουν.
    Το σκάκι δεν διαχωρίζει φύλο ή ηλικία, εθνικότητα ή χρώμα, μορφωτικό επίπεδο ή οικονομική κατάσταση. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι τόσο πολύ προσβάσιμο στην κοινωνία. Παρ’ όλα αυτά, έχασε το δρόμο του εξαιτίας των ρυθμών της καθημερινότητας, αφού έχει ανάγκη από άμεση επαφή των παικτών. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει ανατρέψει όμως τα δεδομένα και, πλέον, σπουδαίοι παίκτες έχουν εκμεταλλευτεί το Twitch και το Youtube για να ξαναβάλουν το συγκεκριμένο παιχνίδι στη ζωή μας.
    Ανάμεσά τους και μερικές διάσημες γυναίκες που ξέρουν καλύτερα από τους περισσότερους τι ακριβώς σημαίνει το σκάκι. Με την αρωγή της Ομοσπονδίας Γυναικείου Σκακιού των ΗΠΑ, οι εκπληκτικές αυτές παίκτριες αποφάσισαν να δείξουν ότι η απόσταση δεν είναι πλέον πρόβλημα για όποιον θέλει να παίξει. Η Ρωσίδα Αλεξάνδρα Κοστένικου, η συμπατριώτισσά της Ιρίνα Κρους κι η Γαλλίδα Μαρί Σεμπάγ, δύο εκ των κορυφαίων παικτριών του πλανήτη, συμμετείχαν σε ένα διαδικτυακό τουρνουά σκάκι μόνο για γυναίκες, το οποίο παρουσίασαν η πρώην πρωταθλήτρια του αθλήματος στις ΗΠΑ, επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα, συγγραφέας και σχολιάστρια, Τζένιφερ Σαχάντε και η διάσημη παίκτρια του σκακιού και social media wonder woman, Αλεξάντρα Μπότεζ.
    Στο διαδικτυακό τουρνουά πήραν μέρος επίσης οι πρωταθλήτριες των ΗΠΑ Τζένιφερ Γιου, Καρίσα Γιοπ, Ντόρσα Νερακσάνι και Τάτεφ Αμπραμιάν, αλλά οι συμμετοχές ήταν ανοικτές για όποια γυναίκα ήθελε να λάβει μέρος. Συνολικά 85 παίκτριες από έξι ηπείρους δήλωσαν συμμετοχή. Οι αγώνες μεταδόθηκαν μέσω Twitch και Youtube, με την Μπάρτοζ να κερδίζει τις εντυπώσεις αφού μέσα από τα προσωπικά της κανάλια στις δύο πλατφόρμες έβαλε κυριολεκτικά στο σπίτι κάθε ενός από τους follower της το σκάκι!
    Η επιτυχία της διοργάνωσης ήταν τόσο σαρωτική, που λίγες ημέρες αργότερα η Σαχάντε κι η Μπότεζ πήραν θέση ως παίκτριες κι αντιμετώπισαν τη Άνα Ρούντολφ και την Άνα Κράμλινγκ σε δύο παράλληλους αγώνες που επίσης μεταδόθηκαν από το Twitch σε live streaming! Μάλιστα, αυτή τη φορά το τουρνουά είχε κι έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς οι Σαχάντε, Μπότεζ διέθεσαν το 60% των εσόδων από τις δωρεές που έκαναν όσοι παρακολούθησαν ζωντανά τη διοργάνωση (αν το επιθυμούσε και με ό,τι ποσό ήθελε ο καθένας) σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
    Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι το παιχνίδι εξ… αποστάσεως δεν είναι κάτι νέο για το σκάκι! Είναι τόσο σπουδαίο και δημοφιλές σπορ που κάθε λάτρης του αθλήματος έψαχνε νέες προκλήσεις τουλάχιστον εδώ και 1000 χρόνια! Το 1119 ο Βασιλιάς της Αγγλίας Ενρίκος Ι και ο Βασιλιάς της Γαλλίας Λουί VI πραγματοποιούσαν την επόμενη κίνησή τους στέλνοντας αγγελιοφόρους ο ένας στον άλλον! Η ιστορία τους έγινε τόσο γνωστή που αργότερα Βενετοί και Κροάτες έμποροι ακολούθησαν την ίδια τακτική, ενώ ομάδες σκακιού από το Λονδίνο και το Εδιμβούργο ή από την Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα έκαναν το ίδιο στον 19ο αιώνα!
    Στο 1878 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας σκάκι μέσω τηλεφώνου, μία τακτική που ακολουθήθηκε έως τη δεκαετία του ’70 όπου έφτασε στην κορύφωσή της. Το 1844 είχαν προηγηθεί τα παιχνίδια μεταξύ ομάδων από διαφορετικές περιοχές, με τις κινήσεις να πραγματοποιούνται χάρη στην ανακάλυψη του τηλέγραφου! Λονδίνο εναντίον Βιέννης, Αγία Πετρούπολη εναντίον Παρισιού και άλλες ευρωπαϊκές μάχες μεταξύ πρωτευουσών εξελίχθηκαν με αυτόν τον τρόπο.
    Τον Ιούνιο του 1970 ο Αντριάν Νικολάεφ και ο Βιτάλι Σεβαστιάνοφ που βρίσκονταν στο διαστημόπλοιο Σογιούζ 9 έπαιξαν εναντίον των μελών της ρωσικής διαστημικής ομάδας που τους «πρόσεχε» από τη Γη. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αγώνες μεταξύ μικτών ομάδων των ΗΠΑ και της Ρωσίας με έδρα τη Νέα Υόρκη και τη Μόσχα αντίστοιχα διεξήχθησαν μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σκακιστικό σας σχόλιο (Να είναι όσο το δυνατόν κόσμιο)

Ασκήσεις Τακτικής

1ο Βαλκανικό Online Διασυλλογικό Πρωτάθλημα από τον Στέλιο Λαγάρα (26-4-2020)